Monw@s          Iнформаційно-розважальний портал
Меню сайту
Сервіс
3

Книжная Баннерная Сеть
4
5
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
6
7
8
службы мониторинга серверов
Головна » 2011 » Березень » 20 » Ціни на пальне - заручник "монопольки" трьох "королів бензоколонки"?
00:39
Ціни на пальне - заручник "монопольки" трьох "королів бензоколонки"?
В Українi й далi зростає вартiсть бензину. Антимонопольний ж комiтет пiсля гучних заяв черговий раз притих. Що ж дiється за лаштунками "бензинового" театру?

- Як довго триватиме пiдвищення цiн на пальне?

-- Внутрiшнi цiни в Українi прив'язанi до європейських котирувань, -- пояснює "Експресу" Геннадiй Рябцев, заступник директора Науково-технiчного центру "Псіхея". -- Доки зростатимуть цiни в Європi, доти вони будуть пiдвищуватися й у нас. За прогнозами, немає пiдстав сподiватися на зниження котирувань упродовж найближчих тижнiв, оскiльки спекуляцiї на подiях у Пiвнiчнiй Африцi не припиняться. У нас цiну нафтропродуктiв штучно прив'язали до спекулятивних цiн й кажуть, що ми маємо слiдувати вивертам спекулятивного свiтового ринку.

-- Бензин на наших заправках коштує в середньому на 0,30 долара дорожче, нiж у США (в Українi -- 1,13 долара, в США -- 0,83 долара за лiтр). Чому за кордоном пальне дешевше, анiж у нас?

-- Американська полiтика, на вiдмiну вiд європейської, завжди була спрямована на зниження вартостi бензину. У США частка податкiв у
вартостi нафтопродуктiв становить близько 20%, у Європi -- близько 60-ти. В Українi ця частка збiльшується. Нинi вона майже така сама, як у Росiї та країнах Схiдної Європи. I хоча це призвело до зростання цiн, однак є вiрним шляхом. Проте держава мала б придiляти бiльше уваги не регулюванню цiн, а встановленню вiдповiдностi мiж цiною та якiстю.

Якби в нас не було контрабанди, неякiсного пального на ринку, окремих пiльгових категорiй споживачiв i трейдерiв, то ми бiльше розумiли б, за що платимо грошi.

-- Чому Антимонопольний комiтет так i не покарав монополiстiв на ринку нафтопродуктiв?

-- АМК порушив справу за пiдозрою у неконкурентних узгоджених дiях кiлькох провiдних операторiв українського ринку. На думку комiтету, вони завищили цiни на бензин i дизельне пальне у груднi минулого й сiчнi цього року.

Всерединi держави, уряду дiють двi сили, якi сперечаються з приводу того, хто визначатиме полiтику на ринку нафтопродуктiв. I доки вони чубляться, цiни йдуть угору.

-- Однак якiсть бензину при цьому не покращується...

-- Все робиться для того, щоби пiдтримати монопольного виробника, а не українського споживача.

-- Хто ж є цим монополiстом? Кого лобiює уряд?

-- За умови запровадження iмпортних мит пiсля 15 березня, в Українi ринок буде розподiлений мiж трьома компанiями: росiйськими "ТНК ВР" й"Лукойлом"  та групою "Приват" Коломойського. Iншi будуть позбавленi можливостi конкурувати з ними на ринку.

-- Тобто, бензинова мафiя в Українi дiє?

-- Якщо подивитися, якi прибутки надходять вiд роздрiбного продажу нафтопродуктiв, то можна побачити, що вiн поступається лише кiльком ринкам -- ринку зброї, лiкiв i наркотикiв. Четвертим за рiвнем доходiв буде ринок нафтопродуктiв. При цьому основнi доходи отримують тi, хто займає тут привiлейованi мiсця. Торiк це були компанiї, що завозили в Україну нафтопродукти без сплати податкiв. Перед тим -- тi, хто отримував українську нафту за цiнами, у 3 -- 4 рази нижчими за її ринкову вартiсть. До цього надприбутки мали компанiї, якi одержували бензин, що не вiдповiдає стандартам.

Нинi нам вiдкрито нав'язують iмпортне мито, не аргументуючи його необхiдностi. Об'єктивних пiдстав для цього немає. Триває вiдверте пiдтасування фактiв, а запровадження мита вважається вже вирiшеним питанням. За всiм цим стоїть бажання деяких чиновникiв -- учасникiв ринку зробити з конкурентного ринку нафтопродуктiв щось невеличке, компактне, кероване й прибуткове для окремих осiб.

Свiтлана ОЛIЙНИК, Експрес

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 829 | Додав: Монвас | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Block title
Форма входу
Інформер
Сегодня материалов нет.
Радіо
Block title
Block title

Книжная Баннерная Сеть


Книжная Баннерная Сеть
Block title
Реклама

Книжная Баннерная Сеть
Block title
http://wizard-bann
Monw@s © 2024